Câteva considerații despre HOUNDTEX®

Noua colecție Hurtta a venit atât cu proprietăți îmbunătățite ale materialelor din care sunt confecționate hainele, cât și cu un nou design. Datorită eforturilor concentrate pe dezvoltarea produsului, materialul Hurttex din țesătura laminată Houndtex® este chiar mai fin, mai moale și mai silențios (aviz vânătorilor) atunci când este folosit, față de modelele precedente. Acest lucru îmbunătățește în mod semnificativ confortul de utilizare a hainelor de ploaie și a celor termice, în special pentru câinii mici și câinii neobișnuiți să poarte haine.

Rezistentă la murdărie, impermeabilitatea și respirabilitatea țesăturilor laminate Houndtex® se potrivesc cu cele ale unor echipamente de înaltă calitate pentru activitățile montane destinate oamenilor. Materialele folisite în colecția Hurtta Outdoors au fost concepute pentru condiții deosebit de solicitante și uzuri grele, făcându-le perfecte pentru activitățile petrecute cu câinii în aer liber.

Instrucțiuni de îngrijire

 • Toate echipamentele și hainele Hurtta sunt lavabile în mașina de spălat.
 • Când sunt îngrijite în mod corespunzător, acestea vor avea o durată de utilizare optimă mult mai mare (exprimată în ani) fără a-și pierde proprietățile.
 • Recomandările de spălare sunt incluse în instrucțiunile de îngrijire pentru fiecare îmbrăcăminte.
 • Respectați întotdeauna instrucțiunile de îngrijire date.
 • Spălarea articolelor de îmbrăcăminte la temperatura greșită, învârtirea rapidă sau uscarea la rotații mari pot dauna cusăturilor sau altor detalii și drept urmare alterează proprietățile din fabricație ale îmbrăcămintei.
 • Centrifugarea duce la “spargerea” porilor membranei, conducând la dispariția efectului de impermeabilizare și de protecției împotrivă vântului. Trebuie să înțelegeți că membranele laminate au o permeabilitate unidirecțională. Practic, vaporii de apă (posibili să apăra între corpul animalului și îmbrăcăminte) vor penetra membrana dinspre interior spre exterior, evaporându-se sub acțiunea căldurii degajate de corpul animalului. În același timp, apa de ploaie sau zăpada topită sau curenții de aer (vântul) nu pot penetra membrana de la exterior spre interior. Pentru similitudine, puteți compara membranele similare de la produsele Goretex, Simpatex, Comfortex, etc.
 • Evitați utilizarea balsamurilor pentru rufe, deoarece acestea afectează respirabilitatea membranei Houndtex®. Practic, balsamurile pot “colmata” porii membrane, ca o consecință va apărea fenomenul de condensare a apei între țesătură și corpul animalului.
 • Îmbrăcămintea pentru căței ce are înglobată membrane este recomandabil a fi spălată manual cu ajutorul detergenților ușori și nonalergici. Există pe piață o gamă de produse speciale destinate curățării țesăturile tehnice (din acesta familie făcând parte și membranele laminate).
 • Temperatura apei la spălare este bine să fie între 30 și 40 de grade, temperaturile mari afectează iremediabil proprietățile țesăturilor tehnice.
 • Deși poate fi mai “incomod”, o spălare manuală este de preferat spălării în mașina de spălat. Pentru aceasta, turnați un căpăcel de detergent într-un vas cu apă (de aproximativ 5-7 l), introduceți hăinuța și lăsați la înmuiere timp de 10 – 15 minute. Spălați apoi manual, iar la final limpeziți abundent cu apă rece. Stoarceți prin presare ușoară și lăsați să se usuce la temperatura camerei, fără expunere la raze solare. Uscarea țesăturilor tehnice se face într-un timp foarte scurt datorită proprietăților țesăturilor de acest gen.

Toate produsele Hurtta Houndtex® sunt rezistente la apă și murdărie. Cu timpul, uzura și spălarea puternică sau foarte frecvență pot slăbi impermeabilitatea produselor. Acest neajuns este ușor de restabilit cu soluții de impermeabilizare pentru țesăturile tehnice vândute în magazinele de produse sportive. Atenție, reimpermeabilizarea se face după spălare și stoarcere, când haina este încă umedă. Pulverizați ușor soluția și lăsați apoi să se usuce așa cum am descris mai sus.

 

Posibilități de reparare

Înțepături, zgârieturi profunde sau chiar sfâșierea membranei din care este confecționată hăinuța pot apărea pe durata ei de folosire. În aceste cazuri, proprietățile tehnice scad cu peste 60%. Ce facem în acest caz? În niciun caz nu vom încerca să coasem materialul! Prin coasere nu facem decât să înțepăm membrana și să îi scădem și mai mult proprietățile din fabricație. Cusăturile originale sunt făcute într-un mod total diferit față de cele artizanale, efectuate acasă – se folosește ață sintetică și apoi se aplică un procedeu de laminare – rezultând așa zisele cusături calde (impermeabile ca rezultat al fuziunii dintre ață și materialul cusut).

Cumpărăm o haină nouă? Nu, nici gând!

Există pe piață (în magazinele cu articole sportive) kit-uri de reparat membrane și țesături tehnice. Acestea oferă soluții de remediere ce readuc 100% materialul la proprietățile inițiale, fără să afecteze aspectul hăinuței. Mai exact, este vorba despre petice incolore, colorate sau sub formă de “tatuaj” (figurine) ce se lipesc peste porțiunea afectată. Cum procedăm?

 • Curățăm foarte bine locul din jurul tăieturii – mai întâi cu apa și detergent ușor (dacă este cazul), uscăm și apoi degresăm ștergând / tamponând ușor cu alcool.
 • Tăiem posibilele filamente de material ce pot apărea pe parginile tăieturii și apoi aplicăm peticul. Aplicarea se face dinspre centru spre margini.
 • Netezim și presăm întreaga suprafață a peticului
 • Lăsăm apoi haina în repaos pentru ca adezivul să își facă efectul pentru 12 – 24 de ore.

Rezultatul? Uimitor!

Posibile inconveniente

Daca nu sunteți echipat corespunzător cu accesorizarea cățelului Dvs., s-ar putea ca plimbările în aer liber să nu fie la fel de plăcute și lungi ca pentru prietenul blănos! 😊

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte